Programa extralectiu STEM Barcelona – URV

STEM Barcelona és un programa educatiu extralectiu que té per finalitat despertar l’interès per la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques en els més joves.

I qui és la persona més idònia per fer-ho? Un/a científic/a.

Així, el programa porta al/a la científic/a a l’aula, organitzant tallers d’activitats extraescolars per alumnat en centres educatius de secundària, quadrimestrals, sobre temàtiques científico-tecnològiques, i que són impartits per doctorands d’universitat treballant en equips de dos.

El programa es difon al Camp de Tarragona per iniciativa de la URV i d’empreses locals. També es difón a la ciutat de Barcelona des de 2014 per iniciativa de l’Ajuntament i del Consorci d’Educació de Barcelona, amb la col·laboració de la URV i de les universitats locals. Ja ha arribat a més de 1.300 joves de 26 instituts diferents i hi han participat 140 doctorands.

Durant el curs escolar 2016-2017 han participat 121 alumnes dels instituts següents:

• Institut Collblanc (La Canonja)
• Institut Constantí (Constantí)
• Institut El Morell (El Morell)
• Institut Martí i Franquès (Tarragona)
• Institut Tarragona (Tarragona)
• Institut Vila-seca  (Vila-seca)

Objectius específics

A més a més dels objectius generals de l’Aliança STEM, el programa STEM Barcelona – URV té per objectius específics:

• Promoure els coneixements, les competències i les vocacions STEM entre els escolars.
• Que els alumnes assimilin la curiositat i la inquietud pel coneixement a través del contacte amb els models propers que suposen els estudiants de doctorat.

Continguts del programa

STEM Barcelona utilitza en els seus tallers materials didàctics desenvolupats per l’Acadèmia de Ciències de Nova York i el Projecte APQUA de la Universitat Rovira i Virgili. Els materials són de tipus experimental, segurs, atractius i s’organitzen en mòduls de temàtica diversa: robòtica, nutrició, química, sostenibilitat, matemàtiques, ciències de la vida.

Els tallers consten de 10 sessions d’una hora i mitja cadascuna. Són sessions pràctiques, plenes d’experiments i curiositats. Experiments senzills que obren els ulls dels alumnes a preguntar-se: Per què? i Com?

Es realitza al Camp de Tarragona amb el cofinançament de les empreses REPSOL i Covestro.

 

Amb el patrocini de: